ALBERTO FORTIS PUT PO DALMACIJI PDF

Buy Put po Dalmaciji by Alberto Fortis (ISBN:) from Amazon’s Book Store. Everyday low prices and free delivery on eligible orders. Alberto Fortis (–), was a Venetian writer, naturalist and cartographer. Contents. 1 Life; 2 Works; 3 Notes; 4 References; 5 External links. Life[edit]. Front Cover. Alberto Fortis. Globus QR code for Put po Dalmaciji. Title, Put po Dalmaciji Biblioteka Posebna izdanja. Author, Alberto Fortis. Publisher, Globus.

Author: Zologor Mezimi
Country: Mali
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 11 November 2013
Pages: 196
PDF File Size: 5.63 Mb
ePub File Size: 17.86 Mb
ISBN: 606-8-37643-334-5
Downloads: 78287
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kagar

Ferdina1ld je priznao Zapo l ji kxaljevski naslov nad oblastima u kojima je faktiki vladao, a Zapolja se odrekao itave Slavonije, Fortiss i Dalmacije u Ferdinandovu korist.

Alberto Fortis – Wikipedia

Narodni se starjeine bogatije odijevaju, a o dobru ukusu nJihove nosnJe moe se suditi prema crteu na Stoga su zidovi u rim ubogim kolibama crni i sjajni, i sve u njima zaudara po dimu ne izuzimajui ni mlijeko kojim sc prehranjuju morlaki pastiri koji ga rado nude putnicima.

Krae Vrgorana obino padaju na teret Turaka; ali u sluaju nuzde, kazu, ne tede ni krane. Kornlji su veoma skupa dalmackji ak kada se prodaju u prirodnom stanju; stoga je veoma udno to se Dalmatinci ne rn7Umiju u umijee oo vaenja, kad je trgovina ibenskim koraljima 1ohko srara. Smijena je s rv ar pomisliti da se uzme mramor to se vidi gdje viri iz zemlje i da se o njemu stvara foftis prema stanju u kojemu je povrina njegova vanjskog sloja.

This is the same as using the minus symbol. Na ovoj hridi vjerojatno je bilo groblje, prema hvalevrijednu obiaju starih koji su bili razboritiji od nas, te su gnjile leina nosili daleko od naselja da bi barem mrtvi prestali koditi ivima.

Tu se 1 danas nalaze ostaci obradena kamena i poneki ulomak natpisa. Kad je vet hoe, znaj da je kukavna, prkosna, jogunasra itd Na railliite smo ga n. Kada pak stabla dvije-rri uzasropne godine boluju od re kuge, pocrnjda i sva nagrizena kora odvoji se od grana koje gnjiju; i potkraj proljea njihov je izgled groun, n naposljetku se gnjile s krajeva proiri do glavnih grana, pa se i deblo oreti i ugine.

  FRIEDRICH NIETZSCHE TRUTH LIES NONMORAL SENSE PDF

Za malog ovjeka mala pozornica.

Ono vue ime od grada! Sada se nikakav trag akvedukata ne nalazi na tride:. Ja bih pak, u svakom sluaju, bio veoma oprezan prije nego to bih se odluio; i moida ro ne bih uinio sve dok ne bih vidio opipljive slinosti jednoga je-tinog rijela s drugim.

Ne boj se, gospodine BoduJe! Uestalost grecizama i analogija alfabeta ne bi me ipak navele da orvoreno usrvrdim kako je od Grka, stisnutih na tijesnom komadu zemlje, potekla golema slavenska nacija, ili kako je ona u najdavnij im stoljeima osvojila i napuila Grku. Zarekao sam se vie pura dn ih vidim kako blebeal i poslije ponoi urliui iza svega glasa nekakve Alexander Comelius memorat Dandonem Illyricum O.

O otoku Mrmen1 Tri milje od oroi;r Susupanca lei orok Murter; ibenski pisci iz XVI stoljea vjerovali su da je ro Plimjev Colenttmroslanjajui se na dokaz njegove udaljenosti od ua Titim.

Smatrat u veoma sretnim svoja nastojanja u ovom predmeru budu lt dostoJna zauzen bez dodija vanja jedan od ulomaka dragocjena vremena to ih rijetko orkidare od.

Alberto Fortis

Umjerenost i trudan ivot, udrueni s isto om zraka, utjeu na to da u Morlakoj, a posebno na planinskim b1lima, ima vel ik broj asnih staraca. Kukove opasuju crvenim vunenim ili svi lenim pasom, mreasro pletenim od deblje prce, a izmeu njega i hlaa Stavljaju oruje, to jesr jedan ili dva samokresa straga, a sprijeda golemu noinu zvanu handar s koricama od mjedi ukraenima lanim draguljima.

Okamenjene kosti vidio sam daleko od njihova mjesta nastanka, zarobljene u velikim ploama mijeana kamena i sluajno postavljene ispred kua tamonjih seljaka. Jjima Morlaka najdui, sredinji reksr i ivot Stanislava Soivice. Nekravna i prostire se nairoko, a na golemim okolnim povrinama zasaeni su iskljuivo vinogradi i voke.

Karlo Vrani, Fausrov sinovac, nije iza sebe ostavio riskanih knjiga ni neizdanih djela; ali bio je zarimik uenjaka, skuplja dobrih knjiga i znalac starina. Vjerojamo je da je nekako u ro vrijeme sklopio prijateljstvo s velikim Erazmom Roterdamskim i poeo cijeniti Melanchtona: U ponekom selu obiaj je da djevoJka ide vidjeti kuu i porodicu predloenog momka, prije nego to konano prisrane; ona ima slobodu raskinuri ugovor kad god joj se mjesto ili eljad zbog neega ne svide.

Biograd ili Alba Maritima Bcograd, sada ubogo selo na moru, znano nam i obiljeeno na kartama imenom Zaraveechia to mu je dato u doba neznanja, neko je bio znatan grad.

  EH CARR BOLSHEVIK REVOLUTION PDF

O mani iz Kozlovca Kozlovac je siromano mjesto, poput ostalih zaselaka toga kraja; ali ume njegova podruja obiluju jasenom koji lui obilnu manu. Ana marked it as to-read Jul 06, Nika Simicic rated it really liked it Sep 25, Kada se ve dobro uputio u grku i latinsku knjievnost, pozvan je iz Dalmacije u Vesprim k slavnom biskupu i banu Petru Berislaviu, Trogira-ninu, koji mu rakoer bijae rod po materinoj strani; ondje je stekao prve osnove vojne vjetine.

Tako dobjvaju i lijepu tamnomodro boju mijeanjem saa suena u hladovini s vrlo istom cijedi; i ta smjesa vri nekoliko sati, pa se zatim pusti da se ohladi prije nego to se u nju ubace sukna za bojenje. Reklo bi se da je znak barbarske bewbzmJostl ubiti nekome siromahu vola da se iskoristi samo maleni dio mesa i koa. PaperbackDalmatinska bibliotekapages.

Alberto Fortis – Put po

Dalmatian hinterlands became epitomized by Hasanaginicaa folk ballad that was first written down by Fortis. Forrisova knjiga i osobito njeni odjeci porodili su morlakizam ili morlatvo u evropskim knjievnostima. O;ijanizam je tako po;rcdno rodio morlaki1am. Petar Divni, 19 suvremenik dvaju prvih Vrania, napisao je nekoliko pjesama na ilirskom jeziku. Morlaci ih znaju nositi zaivene na kapi da ozdrave ili da se ouvaju od kakve bolesti; esto ih s istom nakanom veu svojim volovima za rogove.

P11orna nam udno piskava riba taj g dio prirazbludno na suhi dojde kraj. Zasad, zadovoljite se time ro u vam potanko opisati jednu novu rerebratolu koju dosad nisam naao u knjigama malakologije. U najniem sloju ovoga otoia prevlada-vaju ortocerati u mramoru; u pukotinama su skupine bujna alabastra ili, da reknemo, prugasta crvena stalaktita.

Ali unato tolikom obilju i raznovrsnosti riba selica, te estom na vraanju riba lutalica, lijeni Z loseljanin nimalo ne nastoji da to iskoristi.